Identity Theft Quiz

Identity Theft Quiz

1. In order to prevent your identity from being stolen, what should you do before throwing away items with personal information on them?

A: Write down your information for your own records.
B: Shred them or tear them up.
C: It is not necessary to do anything.
D: Contact any financial institution to verify transactions.

2. Which of the following is the most important number to protect from identity thieves?

A: Your annual income.
B: Your monthly bank balance.
C: The number of people in your household.
D: Your Social Security number.

3. What is one indicator of identity theft?

A: Telemarketers calling your house.
B: Purchases that you did not make showing up on your credit card or other financial statements.
C: An increase in your credit card’s APR.
D: An increase in junk mail received in your email account.

4. What should you do if you suspect that your identity has been stolen?

A: Close any account that has been corrupted and file a report with the police and the Federal Trade Commission.
B: Wait until your bank contacts you.
C: Cut up your credit and debit cards and shred all of your checks.
D: Immediately withdraw all of your money from your bank.

5. Which of the following is the most common means of identity theft?

A: Looking over someone’s shoulder in line at a store.
B: Stolen mail.
C: Dumpster diving (going through a person’s trash).
D: Stolen wallets or purses.

6. Which of the following is a good way to protect personal information online?

A: Erase your history at the end of each session.
B: Disable websites’ cookies or pop-ups.
C: Using a password that only you should know, such as birthdays, your mother’s maiden name, or consecutive numbers.
D: Not using information such as your or a family member’s birthday, the last four numbers of your SSN, a family member’s name, or pet names as a password.

7. What is one way that people attempt to steal identities online?

A: By falsely advertising as a bank or financial institution.
B: Through unsolicited emails asking for personal information.
C: Through personal ads.
D: By using pop-ups to record any information you have on your computer.

8. Which of the following scenarios indicates identity theft has taken place?

A: A credit card or debit card needing to be re-run at a store.
B: A bank teller asking for more information than usual.
C: Being denied for a loan or a credit card for no apparent reason.
D: Receiving credit card offers in the mail.

9. What is one way that you can monitor your financial information and thus prevent identity theft?

A: Getting your credit report (one available free each year).
B: Calling your bank every month to ask them if your accounts are secure.
C: By making only cash transactions.
D: By saving all of your credit card statements.

10. How can you verify that you are working with a legitimate business and not giving your information to an identity thief?

A: By only dealing with big-name businesses.
B: By asking to speak with a manager for verification.
C: Asking for the name of the person you are speaking with.
D: By calling the number listed in the phone book or typing in a website instead of pasting it in from an email.

Answer key 1. B 2. D 3. B 4. A 5. C 6. D 7. B 8. C 9. A 10. D

Quizzes:

Identity Theft Quiz
Home Invasion safety Quiz
Fire Safety at Home Quiz
Boating Safety Quiz
Travel Safety Quiz
Car Safety Quiz