Boating Safety Quiz

Boating Safety Quiz

1. Boating Under the Influence (BUI) is a major cause of boating accidents every year. What is the safest way to avoid an alcohol-related boating accident?

A: Wear a hat and stay in the awning’s shade so as to reduce the sun’s effects on the drinker.
B: Keep alcoholic drinks to a minimum—no more than two an hour.
C:Do not drink alcohol while boating, and wait for at least an hour per drink before operating a boat.
D: Only drink light beer.

2. What are some boating accidents that must be reported?

A: Minor scratches due to a collision with another boat or submerged matter.
B: An individual falling overboard and being picked back up.
C: Loss of personal possessions overboard.
D: Fatal accidents and total loss of the boat.

3. How should carbon monoxide poisoning be avoided on a boat?

A: By maintaining a minimum speed while in quiet waters.
B: By using CO monitors and never spending time on a back deck while the engines are running.
C: Delegating a passenger to pay attention to any strange smells.
D: It is not a problem on boats that do not have enclosed areas.

4. If someone falls off of a boat, what should the driver do?

A: Stop the engine so as to avoid injuring the person with the propellers, then swing around for pick-up.
B: Reverse the boat and have the person swim to the side of the boat for pick-up.
C: Throw the person a flotation device.
D: Have the individual swim to the closest shore, where they can be picked up safely.

5. How many personal flotation devices (PFDs) is a boat required to have?

A: One for the driver and two more for any passengers.
B: One.
C: One for every individual on board.
D: They are not required.

6. What is the best way to avoid a boating collision?

A: Designating a passenger to be a look-out.
B: Maintaining a low speed.
C: By widely swerving around other boats.
D: By constantly scanning the water in all directions.

7. What information should be included in a float plan?

A: Description of the boat, names and number of people aboard, and expected trip itinerary.
B: The activities planned for the day, such as waterskiing.
C: The value for which the boat is insured.
D: Any medical conditions of passengers onboard.

8. In the case of severe weather conditions, what should the boat operator do?

A: Immediately shut off the engine and drop anchor.
B: Have all passengers put on PFDs and reduce speed.
C: Put up an awning if the boat has one.
D: Have all passengers lie flat in the hull of the boat.

9. To prevent overloading, what precautions should be taken?

A: Leave unnecessary equipment behind on the dock and only fill up the gas tank half-way.
B: Encourage passengers not to bring anything onboard and plan to stop frequently.
C: Put heavier equipment in the back of the boat and alternate passengers’ seating positions.
D: Only allow recommended number of passengers and equally distribute weight in the hull.

10. Which of these is considered to be a negligent boating activity?

A: Speeding.
B: Boating in a swimming area.
C: Not requiring all passengers to wear sunscreen.
D: Forgetting to leave a float plan with a friend.

Answer Key 1. C 2. D 3. B 4. A 5. C 6. D 7. A 8. B 9. D 10. B

Quizzes:

Identity Theft Quiz
Home Invasion safety Quiz
Fire Safety at Home Quiz
Boating Safety Quiz
Travel Safety Quiz
Car Safety Quiz